Sistemes de desinfecció. La desinfecció per via aèrea.

sistemes de desinfecció

 

La denominació correcta de les Empreses de Neteja potser hauria de ser Empreses de Neteja i desinfecció, atès que cap procés de neteja es completa si no es realitza també una desinfecció.

S’ha insistit ja, en altres articles precedents, en la diferència que hi ha entre els conceptes de la neteja i la desinfecció. Neteja és l’eliminació de la brutícia adherida a les superfícies (generalment per arrossegament mecànic) i desinfecció és la inactivació de microorganismes per mètodes químics.

Prèviament a efectuar la neteja i desinfecció s’ha de determinar de quin tipus es tracta.

S’aconsegueix així màxima rendibilitat de personal, temps i productes.

No cal imaginar-se un local on s’han retirat les restes orgàniques i inorgànics mostrat (brutícia) però on proliferen els microorganismes (bacteris, virus, fongs i llevats, …), que poden transmetre a altres recintes i a les persones que els utilitzen, ocasionant, de vegades greus malalties. Per a la neteja per contacte usual, poden utilitzar els productes del mercat destinats a aquesta finalitat, és a dir, el més tradicional a netejadors. Quan es vol “anar més enllà”, oferir un servei complet i unir els processos d’higiene i desinfecció per obtenir resultats idonis, pot recomanar-li el més adequat.

Anem a diferenciar dos tipus de desinfecció, per realitzar-la en les zones on sigui necessària i amb els productes més adequats. Es va a aconseguir, tenint aquests paràmetres en compte, una màxima rendibilitat de personal, temps i productes, així com uns resultats d’acord a les necessitats.

Desinfecció d’alt nivell

És la que es realitza en zones molt contaminades o en què la contaminació pot representar un greu risc (per a persones, aliments, mercaderies, …) Es necessita aquest tipus de desinfecció en algunes zones dels hospitals (quiròfans, sales de parts , UCI, sales d’infecciosos, de cremats, nounats, laboratoris, etc.), ambulàncies, laboratoris farmacèutics i cosmètics, en cambres frigorífiques, magatzems d’aliments, escorxadors, camions frigorífics, de transport de carns i fruita, cuines de bars, hotels i restaurants, indústries alimentàries en general, etc.

Els productes a utilitzar són els desinfectants d’alt nivell.

Els quals tenen com a objectiu la total eliminació de microorganismes, ja siguin bacteris vegetatives o esporulades (la forma de vida més resistent), virus (incloent-hi els d’Hepatitis B i SIDA), fongs i llevats.

  • Un d’aquests productes conté glutaraldehid i fenols, a més de tensioactius biodegradables per a l’eliminació total de la brutícia, simultàniament a la desinfecció.
  • Un altre producte està formulat amb tres aldehids i un amoni quaternari de tercera generació (els de síntesi més moderna); així mateix contenen tensioactius per simultaniejar neteja i desinfecció en una sola operació.

Tots dos productes poden alternar-se de tant en tant per tal d’evitar l’aparició de resistències bacterianes (en ocasions, una espècie de bacteris es “acostuma” a viure en presència d’una substància que en principi, hauria de eliminar-la).

Desinfecció de nivell mitjà

És la que es realitza en zones on la contaminació no és excessiva; són llocs de pas continu de persones o mercaderies, no representen un risc alt de contaminació (per a persones, aliments, mercaderies, …)

Es necessita aquest tipus de desinfecció en zones dels hospitals com habitacions de pacients, passadissos, vestíbuls, zones administratives, etc. ; terres de col·legis, menjadors col·lectius, bars, restaurants, hotels, oficines, bancs, …; lavabos, dutxes i vestuaris; centres esportius, etc.

Els productes a utilitzar són els desinfectants de nivell mitjà. Els quals tenen com a objectiu l’eliminació de la gran majories dels microorganismes patògens i arribar a un bon nivell de descontaminació.

  • Un d’aquests productes està formulat a base d’hipoclorit sòdic estabilitzat i tensioactius compatibles. És un producte altament eficaç per les seves prestacions i rendibilitat per a aplicar-lo sobre sòls i per als lavabos o dutxes.
  • Un altre producte pot contenir amonis quaternaris de tercera generació sinergizados, a més de tensioactius per netejar i desinfectar en una sola operació. S’utilitza en tot tipus de superfícies rentables.

El complement ideal a les desinfeccions:

 

La desinfecció per via aèria

Quan es vol oferir al client el nivell màxim de desinfecció, l’ideal és utilitzar el sistema de desinfecció per via aèria (D.V.A.) com a complement a la neteja i desinfecció tradicionals.

La D.V.A. és el sistema que permet accedir a tots els punts del recinte i aconseguir que, sense personal especialitzat, rebin un tractament complet.

Es realitza en zones d’alt risc, com quiròfans, habitacions després de l’alta de pacients infecciosos, abans de l’ingrés de pacients cremat, immunodeprimits, trasplantats, etc. a la UCI, en sales de prematurs, … A magatzems i plantes de fabricació i envasat d’aliments, medicaments, cosmètics, … Escorxadors, camions frigorífics, cuines col·lectives, bars, restaurants, …

També en àrees de menor risc, però en les que, periòdicament es vol arribar a una eficaç descontaminació. Així, per exemple, col·legis (en començar el curs, després epidèmies infantils com xarampió, varicel·la, galteres, polls, …), recintes de reunions per desinfectar-i desorizarlos; vestuaris d’empreses, centres esportius, etc.

No es poden detallar exhaustivament tots i cada un dels llocs on la D.V.A. és eficaç i la seva aplicació resulta idònia. Cada professional, en decidir exactament les necessitats dels seus client, valorarà la utilitat d’oferir aquest complement, tenint en compte l’elevat servei que proporciona i el seu reduït cost / m3. El sistema D.V.A. està basat en el microdifusor electrotèrmic i el seu exclusiu procés de transformació del desinfectant líquid en bilions de micropartícules.

Aquestes es distribueixen homogèniament pel recinte, permetent, de forma ràpida i econòmica, el tractament complet. El temps de funcionament es programa segons el volum del local.

D’acord amb les característiques del recinte a tractar i les necessitats, es pot triar entre diferents productes:

  • Un, a força de formaldehid estabilitzat. Proporciona desinfecció terminal. Es realitza en absència de personal i el recinte ha d’estar clausurat de 6 a 8 hores.
  • Un altre producte, a base de fenols. Proporciona desinfecció contínua. Es realitza en absència de persones i el recinte ha d’estar clausurat d’1 a 2 hores.

Cal seleccionar quin producte es va a utilitzar. La Desinfecció per Via Aèria és un complement a la neteja mecànica per fregat, que en cap cas la substitueix.

El microdifusor electrotèrmic té diferents prestacions, en poder-se utilitzar, a més d’amb els desinfectants, amb insecticides. Permet oferir al client diferents tractaments, d’acord a les necessitats concretes.

  • Un altre producte, a base de glicols. Proporciona desinfecció contínua. Es pot fer la desinfecció en presència de persones, no és necessària la clausura del local.

 

 

Font: fitxa técnica ITEL

 

Potser estaves buscant:

Empresa de neteja i desinfecció hospitalaria, empresa de neteja industrial Lleida, empresa de neteja industrial Barcelona, empresa professional de neteja.

Compartir: